Astrid Joosten werd in 1967 geboren in Bakel en toen zij in juli 2008 overleed, woonden wij in Milheeze. Beide dorpen zijn onderdeel van de gemeente Gemert in Zuidoost-Brabant. Na haar overlijden heb ik de stichting opgericht om de Green Valley Orphanage School in Bwera te steunen. Een klein half jaar later werd ik uitgenodigd door Wim Biemans uit Gemert. Hij maakte deel uit van een groep muzikanten uit Gemert, de Notenknaauwers, en zij wilden een actie doen voor de Astrid Uganda Foundation.

Nieuwsbrief 2016 09 Gemert MertEn ‘toevallig’ net op de avond dat ik bij Wim was, vergaderde daar ook een groepje mensen, waar Wim overigens ook deel van uitmaakte, die allemaal onderdeel waren van een goededoelenorganisatie. Zij hadden zich verenigd in ‘Gemert, een bron voor anderen’. Of ik ook niet lid wilde worden daarvan? Ja, dat leek mij wel iets, een platform voor de Astrid Uganda Foundation binnen mijn eigen gemeente. Goed voor de naamsbekendheid en hopelijk ook goed voor de kas! Zo is de Astrid Uganda Foundation toegetreden tot ‘Gemert, een bron voor anderen’.

Gemert een bron voor anderenEigenlijk doen we maar één ding: we staan eens per jaar met zijn allen op het grasveld voor de kerk in Gemert, iedereen met een eigen kraam, om onszelf te promoten bij het publiek dat Gemert Mert bezoekt. Jaarlijks komen er circa 20.000 bezoekers en het is er altijd reuzegezellig.

Gemert, een bron voor anderen heeft inmiddels een website en een Facebookpagina, maar een officiële stichting zijn we niet. Wel zijn alle aangesloten organisaties dat, en vrijwel allemaal hebben ze ook een ANBI-erkenning. We komen elk jaar voorafgaand aan Gemert Mert (altijd op de 2e zondag van september, dit jaar dus 11 september) een aantal keren bij elkaar en vergaderen dan een beetje, maar vooral zitten we reuzegezellig met elkaar over van alles en nog wat te bomen. Eigenlijk is het gewoon ook een vriendenclub geworden.

Ik koester het. Ook al woon ik in Helmond, ik ben en blijf nog steeds aangesloten bij GBVA.

Jaap Taal