overastrid1De Astrid Uganda Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan Astrid Joosten, die in 2008 is overleden aan de gevolgen van het Marburg virus. Astrid Joosten is de eerste Europese toerist ooit die met dit virus uit Afrika is teruggekomen. Marburg is verwant aan Ebola waartegen nog geen medicijnen bestaan.

Ze liep het virus op in de Python Cave, een vleermuizengrot in het Maramagambo Forest. Wie het oploopt gaat bijna zeker dood. De kans dat je het oploopt is maar heel erg klein. Tot  2008 zijn in ruim tien jaar tijd dagelijks toeristen in de grot geweest zonder dat zich ooit een besmetting heeft voorgedaan. De grot is inmiddels afgesloten voor bezoekers. Haar overlijden was wereldnieuws.

School in nood

Enkele dagen voor het bezoek aan de Python Cave bezocht Astrid de Green Valley School in Bwera (Kasese district, aan de grens met Congo). Op deze school werden voornamelijk weeskinderen opgevangen. Deze kinderen leidden een moeilijk bestaan. Ze woonden vaak ver weg, bij familie of leidden een zwervend bestaan en sliepen dan op school. De school bestond uit acht lokalen, met slechts gaten als ramen of deuren. De lokalen waren veel te klein voor de gemiddeld 45 kinderen die er les kregen. Ze zaten met boek en schrift op schoot. Allerlei voorzieningen die wij vanzelfsprekend vinden ontbaken deels of helemaal. Nauwelijks sanitaire voorzieningen, geen elektriciteit, weinig lesmateriaal en er geen speeltoestellen. Omdat de kinderen geen thuis hadden of in zeer armoedige omstandigheden leefden, zorgde de school ook voor eten en schooluniformen (verplicht in Oeganda).

Persoonlijke inzet

Astrid heeft zich het lot van deze kinderen erg aangetrokken. Eenmaal thuis wilde ze zich voor hen gaan inzetten. Dat had ze Nelson Tusiime, initiatiefnemer en directeur van de school, beloofd. Door haar zeer plotselinge en tragische overlijden is Astrid daar niet meer aan toegekomen. Haar echtgenoot Jaap Taal nam daarom het initiatief om, ter nagedachtenis aan Astrid en de wensen die zij had, een stichting op te richten.  

overastrid2 overastrid3 overastrid4

Op 14 november 2008 was de Astrid Uganda Foundation een feit. De gemeenschap rondom de Green Valley Nursery and Orphanage Centre School in Bwera was de eerste die profiteerde van de bijzondere aanpak van de Astrid Uganda Foundation. Sinds februari 2010 is de stichting ook actief in het Kiryandongo district en sinds 2012 in Lira. Lees meer over de projecten van de Astrid Uganda Foundation en zie dat ze uw steun meer dan waard zijn.

Kijk ook eens naar het filmpje, in 2008 gemaakt op de Green Valley School in Bwera.